Vanliga frågor

Vad söker du svar på?

SunStop säljer och monterar fönsterfilm i form av solfilm, säkerhetsfilm, klimatfilm samt design- & dekorfilm för dina fönster. Vi på SunStop är 3M-certifierade installatörer.

Kategorier
FAQ-filter

Varför har jag dålig luft inomhus?

Under sommarhalvåret är solen extra stark och det innebär att väldigt hög mängd solvärme strömmar in i fastigheten. Om en fastighet utsätts för en hög mängd solvärme klarar sällan ventilationen att tillföra eller dra runt ny och fräsch luft vilket resulterar i en kvav miljö.

Blir inte fastighetens fasad ful?

Vi har många exempel där en lösning med solfilm eller invändigt solskydd har lyft utseendet på fastigheten gentemot andra solskyddslösningar. Med de ljusare solfilmerna påverkas fasaden väldigt lite medan en mörktonad kan ge fasaden en modernare look. Spegelliknande solfilmer är inte lika vanligt längre men kan fortfarande passa in för vissa typer av fastigheter.

Solfilm vs Markis

Vi vet att det finns fördomar och teorier om solfilm, en del är såklart sant men mycket av det dåliga ryktet tror SunStop beror på dålig rådgivning. Eftersom vi försöker första alla solskydd så har vi upptäckt att även att andra solskydd har brister. Här belyser vi hur man bedömer markiser i teorin jämfört med solfilm, vilket inte blir samma sak som det riktiga resultatet.

Hur fungerar solfilm?

Solfilmen har beroende på konstruktion i princip två egenskaper. Antingen reflekteras solstrålar eller så absorberas solvärme. Den monteras i dom flesta fall på utsidan av ett fönster och resulterar i mindre värme som tar sig in. En fastighet har oftast fönster med dåliga egenskaper för solskydd och när fönstren utsätts av hög solvärme kommer man i regel ha dåligt inomhusklimat. I andra fall har man bra ventilation eller kylanläggning och då kan din investering av solfilm spara pengar i driftkostnader.

Blir det så varmt att rutan spricker?

Ja om du får fel rådgivning och inte monterar rätt typ av film på rätt fönster så inträffar det på vissa typer av fönster. (Främst 3-glas eller större fönsterpartier) I vår projektering/besiktning av fastigheten så analyserar vi detta och har verktyg för att räkna på det innan vi går vidare för offert/projektering. Så vi tar den frågan på största allvar och har idag (peppar peppar) inga egna kända fall av värmebräckage.

Kan jag dra av solfilmen utan att skada fönstret?

Ja! Du kan närsomhelst dra av solfilmen från rutan utan att oroa dig för att skada rutan, oavsett hur länge solfilmen har suttit på. Vi utför självklart detta jobb om så önskas. Vi har utfört demontage för ett jättestort projekt med över 30 år gammal solfilm och det var ingen stor kostnad för kunden.

Hur väljer jag rätt solfilm?

Eftersom det finns många typer av solfilm med olika egenskaper och toningar är det inte lätt att välja rätt. Utöver det är ingen fastighet sig lik och du som kund har alltid egna önskemål och behov. Därför är rådgivning en central del i vår tjänst.

Vad betyder alla ord?

Här kan du hitta en ordlista med vanliga begrepp inom vår bransch.

Hur länge håller solfilm?

Våra noga utvalda solfilmer erbjuder en materialgaranti på 7 år när det gäller metalliska filmer och 10 år gällande metallfria. Livslängden är dock betydligt längre än så och en metallfri solfilm kan hålla upp till 15-20 år.

Hur mycket påverkas utsikten genom fönstret?

Med dagens teknik finns det effektiva ljustonade solfilmer som har minimal påverkan på utsikten samtidigt som det finns mörkare solfilmer för mer effekt eller reducering av bländning. I den teoretiska jämförelsen med t.ex. markis blir det fel på grund av att en markis beräknas som 100% uppfälld och på en kommersiell fastighet kan du sällan styra markisen individuellt, vilket innebär att du inte väljer när den är nedfälld och påverkar dagsjusinsläppet. Vi förespråkar ofta en ljustonad solfilm för att begränsa värmen och invändigt solskydd för att styra över bländningsproblematik.

Blir materialet fult och släpper från rutan?

Vi vet att detta är en vanlig tanke om solfilm men väljer man rätt typ av solfilm samt låter den monteras av en certifierad montör behöver man inte oroa sig för att materialet ska bli fult eller släppa under livslängden.

Är du intresserad? Kontakta oss idag!